2013. március 10., vasárnap

Kineziológia: segítség a tanulásban 2


Az egészség fizikai/strukturális oldala és a tanulás

A nagyagy két részből, a jobb és a bal agyféltekéből áll. Ezeket a kéregtest köti össze egymással és az ellentétes testoldallal. Az agyunk és ezáltal a tanulás is akkor működik a legjobban, ha mindkét agyféltekénk be van kapcsolva.
Funkciójukat tekintve teljesen másként működnek: a bal agyfélteke, mely a testünk jobb oldalát irányítja, a tudatos, elemző, próbálkozó agy. Racionális és logikus, kommunikatív, számol és aggódik. Koncentrál, igyekszik, akar, beszél, kérdez és kifejez. Részekre szedi az egészet. (Matematika, nyelvtan, kommunikáció/férfi/aktív)

A jobb agyfélteke ezzel szemben vizuális, kreatív, muzikális, befogadó. Ösztönös, válaszol. Benne él a teljes kép, ő rakja össze az információkat egésszé. Megérző, a testünk bal oldalát irányítja. (Művészlélek/női/passzív)

Ha a két agyfélteke nincs összekapcsolva, gondok jelentkezhetnek tanulás közben.
Például ha tábláról kell másolni, a túlzottan balos agy annyira koncentrál, hogy mindent jól leírjon, hogy épp ezért képtelen az egészet befogadni, így mondjuk akár több betűt is kifelejt a szóból vagy több szót a mondatból.
A jobbos agy fantáziál: mást vél látni, mint ami valójában a táblán szerepel. Lerajzolja, és nem elemzi a látványt.
Olvasás közben a balos ugyan mindent pontosan kiolvas, de fogalma nincs róla, hogy mit olvasott. A jobbos ugyanakkor költ. A cickát cicának olvassa fel, stb.
Balról jobbra olvasunk és írunk. Ha a két agyfélteke összehangolt, akkor remekül megy mindkét tevékenység. De ha egyszerre csak az egyik agyféltekét használjuk, akkor a lap közepéig a jobb agyfélteke, utána pedig a bal dolgozik. Ez okozza a fenti problémákat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése